Historia

Vuonna 1949 sotilasmuusikko Kauko Lahti perusti Lappeenrantaan tanssiorkesterin, johon kuului kolme saksofonia, kaksi trumpettia, pasuuna ja rytmiryhmä. Tämän yhtyeen hajottua vuonna 1954 päättivät innokkaat muusikot perustaa oikean big bandin. Kapellimestarina toimi kultaseppä Yrjö Haikonen, joka soitti myös baritonisaksofonia. Orkesteri nimettiin vuonna 1955 Lappeenrannan muusikkojen suureksi tanssiorkesteriksi vasta perustetun muusikkojen ammattiosaston mukaan.
Orkesteri on toiminut yhtäjaksoisesti siitä lähtien - ja toimii edelleen. Suureen nousuun se kuitenkin lähti vuonna 1978, kun orkesterin kapellimestariksi palkattiin Olavi "Olli" Spännäri. Orkesteri myös nimettiin uudelleen Lappeenranta Big Bandiksi, ja vuodesta 1981 lähtien se itsenäistyi ja alkoi toimia yhdistysmuotoisena.

Orkesteri on sijoittunut Suomen Big Band -mestaruuskilpailuissa kolmesti ensimmäiseksi (1989 senior-sarjassa, sekä 1991 ja 1998 junior-sarjassa), sekä toiseksi ja kolmanneksi lukuisia kertoja. Myös vuonna 1991 se sijoittui toiseksi, mutta parhaimpana suomalaisena orkesterina (kilpailun voiton vei ruotsalainen Sandvik Big Band).

Orkesteri on esiintynyt parhaimmillaan 50 kertaa vuodessa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Nykyisin keikkatahti on vakiintunut 10-20 välille vuodessa.